Bränneriets gård – en gårdsbutik med genuint mathantverk

Bränneriets gård – en gårdsbutik med genuint mathantverk

Bianca

– odling, mat och butik med passion för kvalitet –

Med en passion för odling, en drivkraft av att sälja mathantverk med kvalitet och ett gammalt nedgånget brännvinsbränneri har Margitha och Anders utvecklat Bränneriets gård till en stolthet för Eslövs landsbygd. Hit kommer folk för att handla grönsaker och presenter, för att äta eller fika eller för att fira något. All mat lagas från grunden och det mesta kommer från egna odlingar eller köps in från närliggande gårdar. Från Bränneriets gård åker man alltid hem mätt, glad och med en påse fantastiskt mathantverk med sig.

Väl framme vid Bränneriets gård möts en besökare av en rostig herrcykel täckt av näva, ett rött plank och en skylt som visar att man kommit rätt. På andra sidan planket ligger den enkla och stilfulla uteserveringen, som den här dagen badar i höstsolen. Ett växthus fyllt med chiliodlingar kantar ingången till huset.

–Huset var ett brännvinsbränneri under några decennier fram till 1920-talet, berättar Margitha.

–Det brändes brännvin på sockerbetor som odlades runt om på åkrarna. När bränneriet lades ner så öppnades det en lanthandel i huset bredvid, och i det här huset blev det en bysmedja. 

Total renovering

Margitha berättar att huset sen, på sjuttiotalet, omvandlades till en mekanisk verkstad och sedermera till ett företag som jobbade med husisolering och tillverkade frigolitkulor. 

–Du kan tänka dig hur här såg ut när vi tog över. Det fanns frigolitkulor ända upp till taket, en ångpanna och en nedgången verkstad. Vi fick riva och renovera allt, säger hon och konstaterar:

–Men det är lite av vår grej att kunna se vad det kan bli och vad vi vill, trots att det ser bedrövligt ut.

Kreativt mathantverk

Att Margitha och Anders hela tiden skapar nya, kreativa och egentillverkade matsensationer finns det bevis för överallt i butiken. Här hittar man Anders choklad med fantastiska smaker, gjorda på bland annat deras egenodlade hösthallon, havtorn och svarta vinbär. Hans senaste projekt är läsk. Självklart gjord på egenodlade bär så som svarta vinbär, krusbär eller röda vinbär och mynta. På hyllorna står Margithas hemkokta marmelader, sylt, picklade grönsaker, ketchup och mycket mycket mer. 

–Min dröm var att arbeta med växtodlingar, berättar Anders. Jag är född och uppvuxen på en lantgård här i närheten där vi odlade säd, raps och betor, så det var naturligt för mig. 

Drömmen om en butik

Margitha, som från början arbetade som Montessoripedagog, omskolade sig till trädgårdsmästare. Och medan de båda med egna händer renoverade Bränneriets gård drev Anders samtidigt lantbruk och Margitha började odla hallon och sparris. På vinterhalvåret stod hon i garaget och frös och sålde grönsaker, och på sommaren rensade hon ogräs samtidigt som hon hade öppet i butiken. 

–År 2012 var butiken klar och året därefter också köket. Nu kunde vi verkligen laga all mat våra egna grönsaker. Och odlingarna har växt. Det började med några tusen kvadratmeter till dagens tre hektar, säger Margitha.

–När Bränneriets gård tog allt mer tid och växte, så bestämde vi oss så småningom för att minska den konventionella växtodlingenoch satsa all kraft på Bränneriets grönsaksodlingar, berättar Anders.

Hållbart och efter säsong

På Bränneriets gård gäller ekologiska principer. Närproducerat, giftfritt och så hållbart som möjligt. Anders berättar att det har varit mycket prat om hur böndernas maskiner sliter på markerna. Så Anders och Margitha bestämde sig för att bruka jorden så försiktigt och hållbart de bara kan. 

–Bränneriets gård är helt fossilfritt sen åtta år tillbaka. Vi har en mini trädgårdstraktor och resten är handkraft, berättar Anders. 

–Vi sålde plogen för att vi inte skulle kunna ändra oss och sen byggde jag en egen såmaskin som vi kunde använda istället. Det tog mig tre månader. Och så har vi solceller, kör elbil och våra trädgårdsverktyg går på batteri.

Lars och Margitha tar också tillvara på allt de odlar. Och självklart så äter de och lagar mat helt efter säsong.

–Som lantisar så är det ju en självklarhet att vi äter efter säsong, säger Margitha. 

–Men det är så klart inte givet om man inte bor ute på landet. Så jag vill gärna dela med mig av kunskap kring hur man kan tänka när man kommer hit och handlar. Jag upplever att de som kommer hit ofta är mer medvetna nu, och handlar utifrån vad vi har och inte efter en färdig inköpslista.

Odlingsglädje och kreativitet

Margitha och Anders visar runt i caféet och berättar om hur produkterna som står på butikens alla hyllor har blivit till. Odlingsglädje, kreativitet och nyfikenhet får sammanfatta deras välgenomtänkt och gedigna utbud. 

–Vi är så glada för att vi tog oss an det här omöjliga huset. Min dröm var att ha en gårdsbutik. Med tanke på att det legat en lanthandel här innan, så känns det som att cirkeln är sluten, säger Margitha och avslutar:

–Nu går vi snart in i lågsäsong. Vi ser först fram emot att bjuda in till kransbindning och julbord här på gården. 

Ta reda på mer om Bränneriets Gård >>

Följ Bränneriets gård på Facebook och Instagram.